Auksinės kepenų sveikatą tausojančios mitybos taisyklės

  • Apžvelkime sveikos mitybos įpročius
  • Skaidulos kepenims palankioje dietoje

Apžvelkime sveikos mitybos įpročius

Kepenys mėgsta lengvai virškinamą maistą, kuriame yra mažai riebalų. Kepenims palankios dietos sudėtyje turėtų būti daug baltymų ir B grupės vitaminų. Paruoštas maistas turi būti šviežias ir įvairus.2 Neverskite savęs valgyti maisto, kurio nemėgstate.

Auksinės kepenų sveikatą tausojančios mitybos taisyklės

Kada valgyti?

  • Per dieną valgykite 5–6 kartus nedideliais kiekiais.
  • Stenkitės valgyti atsipalaidavę, neįsitempę.

Kaip valgyti?1

  • Venkite riebaluose keptų patiekalų ir troškinių su riebiais padažais.
  • Ruoškite patiekalus pasitelkdami tam tikrus maisto gamybos būdus, pavyzdžiui, virkite, troškinkite garuose, kepkite ant grotelių ir be pridėtinių riebalų.

Kokius maisto produktus ir gėrimus reikėtų vartoti didesniais kiekiais?

Kokius maisto produktus ir gėrimus reikėtų vartoti mažesniais kiekiais?

 

Ką valgyti ar gerti mažesniais kiekiais?

Skaidulos – tai bendras terminas, apimantis augalinius polisacharidus ir ligninus, kurie sudaro nevirškinamą maisto dalį. Valgant kepenims palankų maistą, iš esmės mažinamas skaidulų vartojimas, nes jos sukelia pilvo pūtimą ir pablogina virškinamojo trakto simptomus. Todėl tokie maisto produktai, kaip viso grūdo kvietinė duona, viso grūdo kvietiniai makaronai, neskaldyti grūdai ir kryžmažiedės daržovės, laikantis kepenims palankios dietos, nerekomenduojami. Išimtis – riebalų sankaupos kepenyse: padidėjęs skaidulų vartojimas gali padėti gydyti nutukimą, kuris yra rizikos veiksnys pacientams, kurių kepenyse kaupiasi riebalai.

 

+ NUORODOS
  1. Jaczewska-Schuetz, J. Mityba sergant kepenų ligomis. — URL: http://dieta.mp.pl/diety/diety_w_chorobach/72098,zywienie-w-chorobach-watroby (žiūrėta: 2023-07-11).

  2. Redakcijos leidinys „Literatūra“, Šeimos medicinos taryba: Kepenys. — URL: https://www.sw.gov.pl/assets/74/85/60/7f47ba721664a364cd57d0f447bf255bfa055ee7.pdf (žiūrėta: 2023-07-11).

  3. Neubauer, K. Fibrozė virškinimo trakto atrankos procesuose / K. Neubauer, E. Poniewierka // Piel. Zdr. Publ. – 2013. – 3, 3. – P. 299–302. – URL: https://www.pzp.umed.wroc.pl/pdf/2013/3/3/299.pdf (žiūrėta: 2023-11-07).